Tärkeää tietoa lantionpohjan hyvinvoinnista

lantionpohja kuntoon Feb 22, 2022


Tiesitkö että aikuisista naisista noin viidennes kärsii tällä hetkellä virtsankarkailusta ja noin kolmannes lantionpohjan toimintahäiriöistä?


Virtsankarkailu voi johtua esimerkiksi ikääntymisestä aiheutuvasta lihasten ja sidekudosten heikentymisestä tai virtsankarkailu voi olla satunnainen oire esimerkiksi synnytyksen jälkeen. Virtsankarkailulle voi altistaa mm. ylipaino, ummetus, krooninen yskä sekä tupakointi.

Virtsankarkailu aiheuttaa meille naisille niin sosiaalisia kuin hygieenisia haittoja. Esimerkiksi joudumme miettimään tarkemmin päivän menot ja harrastukset ja joudumme ennakoimaan omat tekemiset. Lisäksi joudutaan mahdollisesti käyttämään ylimääräisiä siteitä karkailun vuoksi.

Vastaanotollani teen töitä lantionpohjan toimintahäiriöiden parissa ja kartoitan työssäni lantionpohjan hyvinvointiin vaikuttavat seikat. Yhtenä päivänä minulle saattaa asiakas kertoa, kuinka hankalaa hänen on ollut aloittaa juoksuharrastus lirahtelun vuoksi ja toisena päivänä asiakkaan kanssa mietitään mitkä voisi olla keinot lantionpohjan alueen rentoutukseen.

Lantionpohjan lihakset kulkee ns. istuinkyhmyjen, häpyluun ja häntäluun välillä. Ne muodostavat ikään kuin "pohjan" meidän muulle kropalle. Jos ajatellaan, että tämä "pohja" on meidän alapuolella, niin sen on oltava kunnossa, jotta ns. talo on hyvin pystyssä. 

Hyväkuntoinen ja hyvätuntoinen lantionpohja on ehdottomasti asia, jota kannattaa tavoitella. Hyväkuntoisen lantionpohjan tunnusmerkkejä ovat mm:

  • Hyvä virtsanpidätyskyky
  • Hyvä ryhti ja kehonkannatus
  • Lantion alueen kivuttomuus


Lantionpohjan hyvinvointiin jokainen voi vaikuttaa niin harjoittelulla kuin elämäntavoilla. Lantionpohjanlihaksia voidaan harjoittaa siinä missä muitakin lihasryhmiä.

 Alla olevassa videossa on hyvä liike lantionpohjan lihasten vahvistamiseen, jonka voit ottaa samantien käyttöösi. Seuraava harjoite sopii niille, jotka vasta aloittelevat harjoittelua tai harjoittelua voi olla jo takana, mutta kaipaat ehkä jotain uutta perusharjoittelun lisäksi.

 

 

Mikäli kiinnostuit siitä, miten harjoitat lantionpohjaa oikein ja haluat saada siitä hyväkuntoisen ja hyvätuntoisen, käy myös tutustumassa lisää Lantionpohja Kuntoon -verkkovalmennukseemme.

 

Verkkofyssari
Minna