Selkä kipeytyy nostellessa tavaroita - Huomioi nämä ydinasiat selän kannalta

selkä selkä kuntoon Feb 15, 2022

Alaselkäkivun esiintyminen on hyvin yleistä nostaessa jotain vaikkapa lattialta.

 

Tarvitseeko sitä sitten välttää?

Usein meille jää mieleen tilanteet, jossa joku äkillinen ennalta-arvaamaton kipu syntyy. Esim. nostaessa saattaa tulla alaselkään vihlaisu ja jos näitä on tullut aikaisemminkin, saatamme alkaa pelätä näitä tilanteita ja sitten vältellä niitä.

Jos vihlaisu on ohimenevää ei ole mitään tarvetta vältellä nostoja jatkuvasti. Alaselkäkivuista 90% on toiminnallisia selkäkipuja. Tällaisissa alaselkäkivuissa ei synny merkittäviä kudosvauriota vaan ongelman taustalla voi olla enemmänkin huono nostoasento tai heikko lihastuki.

Miten tavaroiden nostaminen onnistuisi ilman kipuja ja tuntemuksia?

Nämä kolme asiaa ovat tärkeitä huomioida:

1) oikea nostotekniikka

- Kun viet kehonpainoasi jaloille ja kuormitat jalkoja nostaessa selän sijasta, on todennäköisempää, että selkäsi kestää kuorman nostamisen.

2) hyvä lihastuki

- Selän ja keskivartalon lihaksiston kunto on myös oleellinen asia, joka vaikuttaa mahdollisten kiputilojen syntymiseen. Mitä vahvemmassa kunnossa selän ja keskivartalon lihakset ovat, sen paremmin tietenkin selkä kestää tilapäistä kuormitusta.

3) pelon välttäminen

- Kun nostotekniikka ja selän sekä keskivartalon lihakset ovat kunnossa, liikettä ei pitäisi enää pelätä. Pikkuhiljaa pienemmistä kuormista alkaen lähde harjoittamaan kuorman nostamista. Tämä ei tarkoita sitä, että kannattaa heti lähteä nostamaan isoja kuormia, vaan askel kerrallaan pienemmistä kuormista kohti raskaampia harjoittele nostamista selkäystävällisesti.

Tällä videolla näytämme sinulle muutaman vinkin, joita sinun kannattaa ottaa huomioon seuraavan kerran, kun nostat tavaroita maasta.

 

 

Mikäli kiinnostuit, tilaa itsellesi maksuton pikaopas, jonka avulla aloitat selän kuntouttamisen turvallisesti ja oikein.

 

Verkkofyssari
Nea