Pään eteenpäin työntynyt asento - Iso taakka niskan hyvinvoinnille

niska niska kuntoon Aug 21, 2022

Esimerkiksi pitkään jatkunut istumatyö saattaa ajan kuluessa tehdä muutoksia kehon asentoon. Hyvässä perusasennossa pää on hartioiden keskellä, silmät ja purentatasot ovat vaakatasossa.

Mikäli pää on toistuvasti keskilinjan etupuolella (kutsutaan tätä pään eteenpäin työntyneeksi asennoksi) alkavat päätä tukevat rakenteet ylikuormittua.

Pään eteenpäin työntynyt asento on yleisin kaularangan virheasento. Tässä pään eteenpäin työntyneessä asennossa kaularangan alimmat nikamat ovat kallistuneet eteenpäin, kun taas kaularangan ylemmät nikamat sekä pää ovat kallistuneet taakse. Usein tähän asentoon liittyy myös ylärintarangan pyöristyminen.

Pään asennosta johtuen niskaa ojentavat lihakset ovat lyhentyneet, kun taas kaulan syvät koukistajalihakset ovat venyneet. Lisäksi tämä asento lisää fasettiniveliin kohdistuvaa painetta. Myöskin niskaa tukevat nivelsiteet ovat jatkuvassa venytyksessä.

Pään ollessa jatkuvasti keskilinjan etupuolella, kasvaa siis paine niska-hartiaseudun alueelle laaja-alaisesti.

Ihmisen pää painaa keskimäärin viisi kiloa. Pään ollessa eteenpäin työntyneessä asennossa se lisää lihaksiin ja rankaan ja kohdistuvia voimia.

Mitä enemmän pää on kallistunut eteenpäin, sitä enemmän kaulankaan kohdistuu painetta. Pään ollessa 15 asteen kulmassa kaularankaan kohdistuva paine on noin 12 kiloa, kun taas 60 asteen kulmassa paine on jo noin 27 kiloa!

Onneksi tähän asiaan voidaan vaikuttaa vahvistamalla oikeita lihaksia niskan-, hartiaseudun- ja kaulan alueella.

Mikäli haluat aloittaa niska- ja hartiaseudun vahvistamisen turvallisesti, käy tilaamassa maksuton videomateriaali niskan hyvinvointiin:

https://www.verkkofyssari.fi/niska-opas-tilaus

 

Verkkofyssari
Nea