3 yleisintä virheellistä käsitystä olkapään kuntoutuksessa

olkapää Jul 21, 2021

3 yleisintä virheellistä käsitystä olkapään kuntoutuksessa

1) Passiivinen hoito auttaa
Olkapään vaivoissa hieronnasta ja muusta manuaalisesta terapiasta voi olla apua vaivan lieventämisessä hetkellisesti, mutta pitkäaikaista hyötyä näistä ei ole pystytty osoittamaan. Liike ja lihasten vahvistaminen harjoittelulla tuottaa pitkäaikaisimmat tulokset olkapäävaivojen vähentämisessä.

2) Kaikki liikunta auttaa
Yleisohjeena liikunta olkapäävaivoissa on hyväksi, mutta yleinen liikunta ei välttämättä kohdistu olkapäävaivan kuntouttamiseen. Olkanivelen liike ja lihasvoima ovat tärkeitä, mutta harjoittelun perustan luominen ja oikeat kohdistetut harjoitteet sekä harjoittelun nousujohteisuus ovat olennaisia olkapään tuloksellisessa kuntoutuksessa.

3) Leikkaushoito auttaa
Useissa toiminnallisissa olkapään vaivojen tutkimuksissa on todettu, että leikkaushoito ei pitkän aikavälin (2v) seurannassa ole yhtään parempi, kuin harjoittelu. Myöskään olkapään kiertäjäkalvosimen repeämissä ei ollut tilastollista eroa leikkauksen ja harjoittelun välillä. Miksi siis leikata, jos harjoittelulla saavutetaan sama tulos?

Onko sinulla toiminnallinen olkapäävaiva? Haluatko saada olkapääsi kuntoon, jotta voit tehdä arjen askareita ilman kipuja?

Jos vastasit kyllä, sinua saattaa kiinnostaa maksuton pikaoppaamme toiminnallisen olkapäävaivan kuntouttamisen aloittamiseen:

https://www.verkkofyssari.fi/olkapaankuntoutus/pikaopas

Verkkofyssari
Heli Kallio