Mitä vatsalihasten erkaumassa tapahtuu?

erkauma Mar 22, 2022

Onko sinulla haasteita keskivartalon tuen ja hallinnan kanssa? Oletko ajatellut että taustalla saattaa olla suorien vatsalihasten erkauma?


Mitä vatsalihasten erkaumassa tapahtuu?


Suorien vatsalihasten erkaumassa suorat vatsalihakset ovat loitontuneet toisistaan. Erkaumassa vatsalihaksia yhdistävä jännesauma venyy, löystyy, ohenee ja haurastuu. Näistä syistä sen jännitekyky heikkenee.


Normaalisti tämä jännesauma on alle 2 cm, mutta voi venyä jopa yli 10cm. Ilmiö on yleinen sekä raskaana olevilla ja synnyttäneillä. Raskaana ollessa jännesauma ja vatsalihakset mukautuvat kasvavan kohdun paineeseen ja vatsalihakset siirtyvät loitommaksi toisistaan. Vatsalihasten erkauma voi tulla myös painon nousun tai rankan treenaamisen seurauksena.


Suorien vatsalihasten erkaumassa on kyse lihaskalvojen välisestä häiriöstä. Tämä häiriö vaikuttaa vatsaontelon paineen säätelyyn, vartalon hallintaan ja voimansiirtoon.


Arjessa nämä tilanteet voivat näyttäytyä mm. virtsankarkailuna, laskeumana, coren voimattomuutena, kipuna esimerkiksi alaselän alueella tai hengityksen rajoittumisena. Näiden lisäksi osalle tulee suolen toimintahäiriöitä, ummetusta tai vatsanturvottelua.


Suorien vatsalihasten palautumisessa huomioidaan koko kehon tilanne. Palautumista tuetaan kohdistamalla harjoitteet coren toimintakyvyn parantamiseen ja eheyttämiseen.



 

Mikäli sinä haluat aloittaa erkauman kuntouttamisen turvallisesti, käy tilaamassa maksuton erkaumaopas ja aloita matka kohti kestävämpää corea.

 

Verkkofyssari
Minna