Mitä tapahtuu odottajan corelle raskausaikana?

odottajalle May 03, 2022

Raskausaikana naisen keskivartaloa ja sen toimintaa koetellaan. Mitä coressa sitten tapahtuu?

 

1. Keskivartalon lihaksiin kohdistuu rasitusta. Etenkin vatsanseinämän lihakset ja lantionpohjan lihakset joutuvat koetukselle.

2. Erityisesti suorat vatsalihakset ja lantionpohjan lihakset heikkenevät venyessään ja antaessaan tilaa kasvavalle sikiölle ja kohdulle. Myös vinot vatsalihakset antavat tilaa.

3. Raskauden edetessä suorat vatsalihakset erkaantuvat, jolloin suorat vatsalihakset ikäänkuin väistyvät sivuille antaen tilaa kasvavalle vatsalle. Myös näiden lihasten välissä oleva valkoinen jännesauma, linea alba venyy.

Vatsalihasten toimintakyky heikkenee siis raskausaikana; suorien vatsalihasten välissä oleva jännesauma venyy ja vatsalihakset siirtyvät sivuille. Harjoittelun kohdistamiseen on olemassa odottajalle omat ohjeistukset, joissa huomioidaan vatsalihasten heikentynyt tilanne.

Soveltamista tai poisjättämistä vaativat likkeet, jotka aiheuttavat painetta kohdun ja istukan alueelle, kohdistuvat suoraan vatsanseinämän etuosaan tai liikkeet jotka aiheuttavat kovaa stressiä lantionpohjaan tai vatsalihasten jännesaumaan.

Järkevillä harjoitteilla voi edistää kehon palautumista jo odotusaikana. Harjoitteiden pitää kohdistua oikein ja vahvistaa poikittaista vatsalihasta, ryhtiä tukevia lihaksia ja lantionpohjan lihaksia.

Poikittaisella vatsalihaksella on tärkeää rooli lannerangan tukemisessa ja selän hyvinvoinnissa. Keskivartalon lihaskuntoharjoittelussa on yksilöllistä kuinka pitkälle perusharjoitteita voi tehdä. Harjoittelussa onkin hyödyllisintä keskittyä syvien lihasten harjoittamiseen odotusaikana.

 

Mikäli aihe kiinnosti sinua, käy tilaamassa äitiysfysioterapeutin ilmainen videomateriaali, jossa kerromme sinulle tärkeimmät asiat, joita huomioida odotusaikana.

Verkkofyssari ja äitysfysioterapeutti
Minna Tynkkynen