Erkauma - Mitä haasteita se aiheuttaa arkeen, jos sitä ei hoida kuntoon?

erkauma Mar 21, 2022

Suorien vatsalihasten erkauma on yleinen ilmiö raskaina olevilla ja synnyttäneillä naisilla.

Suorien vatsalihasten erkauma tarkoittaa suorien vatsalihasten välissä olevan jännesauman venymistä. Tämä valkoinen jännesauma (linea alba) on normaalisti noin 2 cm leveä ja sen tärkein tehtävä on voimien välittäminen ja tuen antaminen vatsanseinämälle.

Erkaumassa vatsaonteloon on kohdistunut liiallista painetta ja näin suorat vatsalihakset sekä vasemmalta että oikealta siirtyvät sivummalle, jonka johdosta näitä lihaksia yhdistävä jännesauma venyy. Venyessään jännesauman toiminta ja rakenne muuttuu heikommaksi ja hauraammaksi.

Mitä haasteita suorien vatsalihasten erkauma aiheuttaa?

  • Vatsan alueelle saattaa tulla pullotusta ja se saattaa olla ikään kuin turvonnut, vaikka et olisi välttämättä syönyt mitään sellaista, joka voisi turvottaa vatsaa.
  • Erkauma voi aiheuttaa suolen toimintahäiriöitä ja ummetusta 
  • Hengitys voi vaikeutua, koska pallea on joutunut antamaan myöden raskausaikana ja noussut ylöspäin, kun vatsa on kasvanut. Synnytyksen jälkeen pallean mahdollinen liikelaajuus on pienentynyt ja tämä aiheuttaa hengitysvaikeuksia
  • Alaselkä voi kipeytyä tai lantionpohjassa voi esiintyä kiputiloja
  • Virtsankarkailua voi esiintyä
  • Voimansiirto sekä ylä- että alavartalon välillä heikkenee lisäten riskiä liikkumisen ja toimintakyvyn häiriöille. 
  • Keskivartalo tuntuu heikolta ja voimattomalta ja joudut kompensoimaan omia normaaleja arjen askareita ja harrastuksia, joita olet ennen tottunut tekemään.
  • Erkauman vaikutuksesta asennon ylläpito ja luonteva liikkuminen vaikeutuu

 

Suorien vatsalihasten välillä oleva keskilinja on kuitenkin uusiutuvaa kudosta ja jotta se vahvistuu ja rakentuu uudelleen, se tarvitsee hiljalleen kasvavaa kuormitusta. Tässä oleellista on, että harjoittelu toteutetaan sopivilla liikkeillä, jotta tuemme suorien vatsalihasten eheytymistä.

 

 

Mikäli sinä kaipaat selkeitä ohjeita, miten aloitat erkauman kuntouttamisen, niin käy tutustumassa maksuttomaan erkauman pikaoppaaseen:

 

Verkkofyssari
Minna